iMac: Verdens flotteste computer

Artikler på Appleinfo kan være baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen kan være betalt. Er der links i artiklen, er de derfor af kommerciel karakter

I slutningen af 90’erne så verden første gang en iMac. Nærmere betegnet skete det i 1998, da Apple annoncerede deres første generation, af hvad der senere skulle vise sig nærmest at blive et fænomen. Computeren var desuden den første af deres produkter der fik det lille bogstav ”i” foran navnet.

Apple forklarede, at i kunne stå for flere ting, blandt andet “internet” og ikke mindst “individuel”. Siden da har vi som bekendt set mange versioner af “i” produkter, eksempelvis iPod, iPhone, iPad og mange andre. Det der for alvor gjorde, at iMac skilte sig ud fra mængden af de almindelige pc’er var, at hele computeren var samlet i en enhed. Ligesom med de første Mac’s var der altså ikke en skærm og et kabinet der skulle samles, det hele var samlet i et, og fyldte derfor ikke mere almindelige skærme, hvilket stadig er tilfældet den dag i dag.

iMac G3
Den første iMac ramte handlen den 15. august 1998, og det blev samtidig startskuddet til innovativt design og nytænkning af hvordan en computer også kunne se ud. Den første version af den, bestod af en billedrørs skærm, der målte 15 tommer. Og hvis man fik den i dag, ville man nok ikke ligefrem være imponeret over specifikationerne. Den absolut første udgave var nemlig udstyret med en  233Mhz processor, men havde dog en harddisk på hele 4GB. Desuden havde den en indbygget 56K modem, et 24x cd-rom drev og andre af datidens fornøjelser.

Den kom i et par forskellige udgaver, hvor den sidste blev udgivet i 2001. Den  udgave der ramte handlen i 2001, var næsten dobbelt så hurtig som den førte udgave, hvilket vidner om hastigheden i udviklingen.

Noget af det der også gjorde iMac til noget meget anderledes i forhold til konkurrenterne fra HP, IBM og alle de andre var, at den kunne fås i mange forskellige farver. I første omgang kom den i blå/hvid, en palet der efterfølgende blev udvidet med 13 forskellige farver, så man for alvor kunne få lov til at være individuel.

iMac G4
I 2002 kom iMac G4, og den havde fået et helt ny innovativt design, der med det samme vakte stor opsigt i branchen. Den fik også kælenavnet iLamp, da den havde visse ligheder med Pixar lampen Luxo jr. Apple var med helt fremme med LCD teknologien og den kom med en 15 tommer skærm, og i senere modeller kunne den også fås med 17 eller 20 tommer, hvilket var meget stort på daværende tidspunkt. Det var også i denne model, at mange grafikere og designere for alvor fik øjnene op for iMac. Ikke nok med at den var kraftigt indeni, så lignede den også et lille kunsttykke – og sådan har det været lige siden.

Den første iMac G4 var udstyret med en 700Mhz processor, mens den nyeste kom med en 1,25 GHz.  Den havde som udgangspunkt en harddisk på 40 GB, men kunne fås med op til 80 GB og kunne understøtte endnu større, hvis det var nødvendigt. En af Apple’s forcer har altid været grafikken, og den blev da også udstyret med et GeForce grafikkort fra nVidia.

Modellerne blev en stor succes, men var dog meget dyre, da LCD teknologien endnu var meget ny, og derfor var de også meget dyre at producere, og kostede flere gange så meget som de traditionelle billedrørsudgaver.

iMac G5
I 2004 introducerede Apple deres iMac G5, der afløste G4 modellerne, og i designet minder en hel del om dem vi ser på markedet i dag. Det hele blev indbygget i skærmen ligesom tidligere. Teknikken sad ikke længere i en fod, men var indbygget direkte i den 17 eller 20 tommer store skærm. Det var også med G5 modellen, at der for alvor begyndte at ske noget med processoren, som man kan forholde sig til i forhold til nutidens standarter. Den mindste model var udstyret med en 1,8GHz processor, mens den nyeste udgave af G5 kunne fås med hele 2,1 GHz.

Den kom i tre forskellige versioner. Den traditionelle G5 model, og så i G5 Ambient Light Sensor og G5 iSight. Ambient Light Sensor var blandt andet opdateret med 512 MB ram, og naturligvis sensoren der lagde navn til modellen. iSight havde alt det samme og et indbygget iSight kamera i fronten.

iMac (plastik)
I 2006 droppede Apple G’et i deres betegnelse af iMac modellerne, om på samme tid gik de også over til at bruge intel processorer. For første gang kom skærmstørrelsen også op over 20 tommer, da Apple introducerede den i 24 tommer. Processoren var ligesom i G5 modellen en 1,8GHz, der var dog den enorme forskel, at det nu var med en Intel Core Duo, der arbejdede dobbelt så hurtig.

Kabinettet i den første version af den nye udgave af iMac, hvilket efterfølgende blev lavet om til aluminium i den nyeste version.

iMac (alu)
I 2007 kom den udgave, som langt de fleste af os kender i dag. Den er blevet shinet en anelse op nu, men i hovedtræk er det den samme. En aluminiums udgave, der kan fås i 20 eller 24 tommer, der hver kom i forskellige modeller, der passer til de behov man har. I 2009 gennemgik den yderligere en lille forvandling, hvor designet blev lavet en en anelse om og Intel Core Duo 2 processorerne er skiftet ud med de endnu hurtigere iCore 5 og iCore 7.

Modellerne fås efterhånden i mange forskellige hastigheder og størrelser, og den største er nu på 27 tommer, og 3,1 GHz quad-core iCore 5 processor, op til 16Gb ram og 2 Tb harddisk, Thunderbolt, og meget andet.

Ja, der kan ske meget på lidt mere end 10 år, og hvad fremtiden bringer er der meget få der ved.

Skriv en kommentar til indlæget

*