Den fantastiske iPhone

Historien om iPhone

Der findes meget få produkter, der har ændret verden. Men der er ikke den fjerneste tvivl om, at Apple’s iPhone er et af dem. Det er efterhånden nok de færreste der overhovedet kan huske tiden inden, verdens mest populære smartphone kom på markedet. Og det er til trods for at det blot er lidt mere end 4 år siden.

Inden Apple kom med deres iPhone, var der stort set ikke noget der hed smartphones – i hvert fald ikke i den brede offentlighed, og slet ikke som vi ser det i dag, hvor stort set alle har adgang til internet på deres telefoner.

Allerede med iPod’en, der blev lanceret en del år inden, havde Apple vænnet forbrugerne til designet, og det var derfor ikke den helt store omvæltning for særlig mange at skulle vænne sig til en ny telefon. Langt de fleste iPhone ejere, har givetvis også ejet en iPod på et givent tidspunkt, så egentlig var Apple’s bud på en smartphone en naturlig udvikling for de millioner af iPod ejere, der kender og elsker det karakteristiske design.

Første generationiPhone
Den første iPhone blev præsenteret af Steve Jobs i starten af 2007. I flere måneder havde der været rygter om, at Apple havde en telefon på tegnebrættet, og den 9. januar gik Steve Jobe på talerstolen og annoncerede modellen og lagde dermed fundementet for en af historiens helt store salgssucceser. Der gik dog en rum tid, inden den rent faktisk kom i handlen. Den bliver nemlig først lanceret i de amerikanske butikker mere end et halvt år senere – den 29. juni.

Apple var naturligvis ikke sene til at rose deres nye vidunder, og solgte den blandt andet på baggrund af budskaber som ”The Internet in your pocket”, ”Apple reinvents the phone” og de fik ret i det hele.

Den blev en stor succes og solgte mere end 6 millioner eksemplarer. I forhold til nutidens iPhone salg er det meget lavt, men det var som bekendt også den første af sin slags.

 

Anden generation – iPhone 3G
I juli 2008, altså lidt over et år efter den første præsenterede Apple deres anden generation af iPhone. På grund af dens mulighed for at benytte 3G netværket, fik den navnet iPhone 3G, og der kom dermed aldrig en iPhone 2.
En stor del af indmaden i iPhone 3G, var den samme som i den første iPhone, men der var dog også en hel del ændringer. Blandt andet kom den 2. generation i et andet og lidt mere rundt design. Den havde også fået en processor, der var en anelse hurtigere, men den helt store ændring skulle findes i 3G muligheden.

Ligesom dens forgænger blev 3G udgaven også en stor succes, og succesen overgik den første generation med mange længder. Der blev solgt mere end 35 millioner eksemplarer af modellen og blev den første kæmpe store internationale smartphones succes.

Tredje generation – iPhone 3GS
Vanen tror blev der efter ca. et år lanceret en ny generation af den populære iPhone, så i juni 2009 var tiden kommet til 3GS. Da Apple kom med deres iPhone 3GS havde verden for alvor vænnet sig til at deres produkter, og der var en kæmpe hype omkring den. Alene i den første weekend blev der solgt mere end 1 millioner eksemplarer alene i  USA, og forbedringerne var da også til at føle på i forhold til de foregående udgaver. Eksempelvis var den udstyret med dobbelt så mange ram, en langt hurtigere processor. For første gang blev det også muligt, at optage videoklip, og kameraet var også blevet forbedret.

Der bliver stadig solgt mange iPhone 3GS, på trods af at det altså er mere end to år siden at den kom på markedet. Der er ikke andre modeller der kan prale af, at blive solgt mere end to efter lanceringen, hvilket også vidner om den kvalitet der er lagt for dagen med 3GS.

I 2009 var iPhone for andet år i træk den mest solgte model, denne gang var det det 3GS modellen, der blev solgt i mere end 35 millioner eksemplarer, og da modellen stadig bliver solgt, har det samlede antal for længst rundet 50 millioner.

Fjerde generation – iPhone 4
Hvis man troede der var en stor hype omkring iPhone 3GS, var det intet mod hvad der var med iPhone 4. I 2010 havde hele verden for alvor taget smartphone modellerne til sig, og en af de bedste var iPhone 3GS. Derfor var der også enorme forventninger til Apple’s fjerde generation af den populære smartphone.

Den 24. juni 2010 blev den sendt i handlen et par uger efter den var blevet præsenteret, og opmærksomheden var mildest talt ekstrem. I løbet af de første par dage blev den solgt i mange millioner eksemplarer og er til dato uden sammenligning den mest solgte smartphone,  hvis man ser bort fra Nokia 5230, der var en lavbudgets smartphone, der dårligt tåler sammenligning, og det er heller ikke så underligt.

IPhone 4 er nemlig udstyret med en langt kraftigere processor end sine forgængere. Den har dobbelt så mange ram som 3GS modellen, og så er skærmen et kapitel for sig selv. Skærmen kan vise en opløsning på 960 x 640, hvilket uden sammenligning var det bedste på markedet da den kom frem, og stadig er i top tre over de bedste.

I 2010 solgte den tæt på 50 millioner eksemplarer eller næsten 10 millioner eksemplarer om måned, og det har den gjort lige siden. Således er den i år indtil videre solgt i 75 millioner eksemplarer, hvilket betyder at det samlede antal har passeret 135 millioner eksemplarer.

Femte generation – iPhone 4S
De tidligere generationer var alle blevet sendt i handlen i juni. Derfor kom det også som en stor overraskelse og skuffelse for mange, da dette ikke skete i 2011. Men vi skulle helt frem til starten af oktober inden Apple’s nye chef Tim Cook præsenterede modellen ved det stort anlagte ”Let’s Talk iPhone” event.

Der er ingen tvivl om, at der var millioner af Apple fans verden over, der havde forventet at Apple ville komme med en iPhone 5, da denne havde været rygtet på vej i næsten et år. Sådan blev det dog ikke, og håbefulde fans og forbrugere måtte tage til takke med en iPhone 4S, eller som Apple kalder den ”The Most Amazing iPhone yet”.

Og selvom den ikke hedder iPhone 5, så er der på mange måder tale om et helt ny generation af iPhone, der med med 4S udgaven.

Ikke alene er dne udstyret med en dual-core processor, som den første iPhone på markedet. Desuden har kameraet fået et gevaldigt løft og er i den nyeste version nu på 8 megapixel og kan optage video i full HD.

Det helt banebrydende ved 4S modellen er dog hverken den kraftige processor eller det bedre kamera, der er derimod den personlige assistent Siri, der gør det muligt at stemme kontrollere langt de fleste egenskaber i telefonen. Man kan eksempelvis får den til at finde nærmeste restaurant, mekaniker eller frisør. Indtil videre virker den dog bedst i de store byer i USA, men den udvikles hele tiden.

Næste generation – iPhone 5
Selvom der endnu ikke er noget der er offentliggjort, er der nok ikke den store tvivl om, at der kommer en iPhone 5, og hvis den skal følges de tidligere års tendenser, kunne det meget vel blive i sommeren 2012.

Skriv en kommentar til indlæget

*