iPod – afspilleren der ændrede verden

Artikler på Appleinfo kan være baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen kan være betalt. Er der links i artiklen, er de derfor af kommerciel karakter

Apple’s iPod er en af de elektroniske apparater, der har ændret verden i løbet af de sidste 10 år. Den har generelt ændret måden vi hører musik på. iPod var langt fra den første portable digitale musikafspiller, men da den kom på markedet ændrede den alligevel stort set alting. Dens udbredelse har været enorm, og det samme har dens betydning.

Ikke mindst på grund af programmet iTunes, der skal bruges til at lægge musik over på afspilleren. iTunes er blevet en milliard forretning, hvor der hver eneste dage bliver solgt millioner af musiknumre over hele verden. Med iPods blev pludselig muligt, at lave spillelister på sin musikafspiller, hvilket ikke var muligt i de konkurrerende afspillere.

På ganske få år, blev iPod den mest solgte musikafspiller, og det er bestemt ikke nogen tilfældighed.

1. 2. og 3. generation af iPod classic
Den første iPod så dagens lys for 10 år siden, i oktober 2001 hvor Steve Jobs præsenterede den og sagde at den ville revolutionere måden vi hører musik. Afspilleren havde en harddisk på 5 GB, og kunne indeholde omkring 1000 sange, hvilket var langt mere end stort set alle konkurrenterne. Samtidig havde den en lækkert design i forhold til at alle de andre afspillere der kunne købes. Og kombinationen af dette skulle vise sig at blive en gedigen succes. Den første version kunne kun bruge firewire, og virkede kun sammen med Apple computere, og kunne altså ikke bruges sammen med Windows computere, hvilket først kom med 2. generation af iPod. De efterfølgende generationer begyndte at få mere hukommelse, et klikhjul og kunne altså ogse bruges med Windows, hvilket åbnede op for nye kunder.

Den første generation var et relativt dyrt bekendtskab, da den var den sin første af slags. Den solgte omkring 350.000 eksemplarer, hvilket også hang sammen med at den kun kunne bruges sammen med Mac, og det var inden det helt store gennembrud. Med 2. generation åbnede Apple for Windows, hvilket betød at 2. generation blev solgt i tæt på en million eksemplarer. Da den 3. generation kom nærmede gennembruddet sig også, og det blev solgt mere end 4 millioner af den.

4. generation iPod classic
Da Apple annoncerede deres 4. generation af iPod i 2004 havde verden for alvor vænnet sig til dem, og med en harddisk på op til 60 GB og en farveskærm i de nyeste begyndte det for alvor at rykke i salgstallene. Det var især med iPod Photo, der kunne vise billeder af salget for alvor eksploderede, fra at sælge omkring 4 millioner om året i 2004, blev der i 2005 solgt mere end 22 millioner eksemplarer.

Samme år introducerede de også iPod mini, en mindre udgave af den populære musiksafspiller. Den havde mindre kapacitet, men fyldte også fysisk meget mindre.

5. 6. generation iPod classic
Efter photo udgaven der kunne vise billeder, var næste naturlige skridt at lave en der kunne vise video, og det gjorde de så. I oktober 2005 kom den første iPod, der kunne vise video, og samtidig var den også udstyret med mere plads,, da video som bekendt fylder mere end lyd. 5. generation kunne fås med op til 80 GB, mens den efterfølgende 6 generation kan fås med helt op til 160 GB, hvilket i hvert fald kan indeholde langt de fleste musikbiblioteker. I takt med de øgede muligheder og de flere modeller var salget stigende og i 2006 blev der solgt næsten 40 millioner, mens tallet i 2007 rundede 50 millioner.

iPod mini classic
Som nævnt så lancerede Apple også en iPod mini, der var mindre end den almindelige classic model. Mini udgaverne blev et stort hit, dels fordi der var mange gerne ville have en fysisk mindre afspiller, og dels fordi der var mange der slet ikke havde brug for så meget plads på deres afspiller. Samtidig med at den blev lanceret i den mindre fysiske udgave, så kom Mini afspillerne også i en masse forskellige farverne, så der virkelig var mulighed for at finde en der passede til en.

iPod Nano
I 2005 bev Mini udgaverne afløst af iPod Nano. Der var en lille smule mindre plads på, til gengæld var de endnu tyndere. Dette hang sammen med, at Nano udgaverne nu kørte på flash ram og ikke en harddisk som de første. Det betød at den blev tyndere, lettere og mindre overfølsom overfor rystelserne. Den blev derfor også perfekt til at løbe med, hvilket gjorde den til eftertragtet blandt joggere og andre motionister. Nano modellerne kunne samtidig holde batteri meget længere end de almindelige Mini udgaver. Der er indtil videre kommet 6. generationer af iPod Nano, hvor den nyeste er fra 2010. Ligesom det var tilfældet med Mini udgaverne, kommer Nano modellerne også i en lang række frække farver.

iPod Shuffle
IPod blev lanceret for første gang i 2005, og var den første iPod uden skærm. Der var altså ikke muligt at vælge hvilke sange man ville høre. Skuffle var og er et billigt alternativ til de traditionelle iPods. Mulighederne er begrænset i modellerne, men lydkvaliteten er stadig i top. Shuffle modellerne er kommet i en lang række forskellige udgaver, og er i udseende og fysisk form den der har ændret sig mest, hvilket man også kan se på billedet herunder.

iPod Touch – iPhone light
I 2007 introducerede Apple iPhone, og samme år kom de også med deres nyeste skud på iPod stammen – iPod touch. Den lignede til forveksling den banebrydende iPhone, og den har da også stort set de samme egenskaber, hvis man lige ser bort fra muligheden for at skrive sms’er og ringe naturligvis. Den var således udstyret med Wi-fi, Touch, direkte adgang til iTunes via trådløst internet, og med et rigtigt styresystem. iPod Touch kan desuden bruges som kalender og til stort set alle de applikationer der også findes til den almindelige iPhone, og af udseende er der da heller ikke den store forskel, udover at den er lidt tyndere.

IPod touch var også sammen med Nano, Shuffle og Classic kraftigt medvirkende til at 2008 blev det absolut største år i Apple’s iPod historie. Der blev solgt 54,8 millioner iPods i alle mulige afskygninger.  Det efterfølgende år var der et lille bitte fald i antallet af solgte enheder. Siden da har salget været meget stødt faldende i takt med at iPhone’en er blevet udbredt og har overtaget funktionerne i musikafspillere. Det ændrer dog ikke ved at iPod’en ændrede verden og hele vores måde at høre musik på.

Skriv en kommentar til indlæget

*