Macbook Air – Den ultimative bærbar

Artikler på Appleinfo kan være baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen kan være betalt. Er der links i artiklen, er de derfor af kommerciel karakter

I januar 2008, så verden den tyndeste bærbare computer til dato, for allerførste gang, Macbook Air. Denne lille tynde computer, var på trods af dens størrelse utroligt kraftig og med ydeevne høj nok til enhvers behov. Hele verden fulgte med, som Macbook Air indtog scenen for ultratynde laptop-computere og der skulle da også gå år, før end konkurrenter begyndte at efterligne Apples lille vidunder og nye dreng i klassen, Macbook Air.

Macbook Air priser
Som med alt andet godt, kommer Macbook Air med et betydeligt prisskilt, men sammenlignet med hvad du får for pengene, er en Macbook Air, på ingen måder en dyr maskine. Holdbarheden og effektiviteten ved at arbejde ved en Macbook Air, gør den alle pengene værd.

Men dermed ikke sagt, at man ikke kan erhverve sig en Macbook Air, i den lavere ende af prisskalaen, du kan nemlig få den mindste Macbook Air 11” model for ca. 8000 danske kroner. Den største Air-model koster lige under 14.000 danske kroner og her er der selvfølgelig tale om en 13” model.

Du vil ofte kunne finde Macbook Air på tilbud, men vær varsom med disse tilbud, for der vil som ofte være tale om en ældre model, så selvom du sparer 500 kr. er det ikke en god handel, hvis der er tale om sidste års model, den kan nemlig være helt op til 50% langsommere.

Hvis du vil spare penge på din nye Macbook Air og få den til en god pris, skal du enten være heldig at finde den brugt og gøre en god handel med sælger. Er du ikke interesseret i at købe brugt, kan du købe med studierabat, hvis du har et studiekort og er aktiv som studerende. Det tilbyder både Humac og Apple selv. Her kan du spare op til 10% af den fulde pris.

Den første Macbook Air-model
Den første Macbook Air, blev som tidligere beskrevet udgivet i starten af år 2008, den kom med en Core 2 processor, som var en utrolig hurtig processor på daværende tidspunkt, med en clockfrekvens på 1,8 GHZ, kun en tand langsommere end de andre Macbook-computere som brugere allerede i forvejen kendte til, Macbook og Macbook Pro.

Samtidig var Apple nødt til at kompensere for den mindre plads de havde til rådighed i computeren, til dele og så videre og derfor blev det meste af indmaden boltet fast med mikrobolte til bundkortet, hvilket gjorde opgraderinger ikke mulige. Og det var da også på netop denne front, Apple skulle høre brok over. For selvom Macbook Air kom med 2GB ram præinstalleret, var der mange superbrugere som ikke mente at dette var nok til at køre krævende grafikprogrammer som Photoshop fra Adobe.

Og det kan der måske være noget om, men Macbook Air henvendte sig heller ikke til grafikere eller andre Mac-brugere, den primære målgruppe var dem, der ikke i forvejen ville rende rundt med en stor og klodset computer, samt de Apple-entusiaster som altid vælger at købe det seneste legetøj fra Apple.

Derudover var DVD-drevet blevet sparet væk, Macbook Air var så tynd, at der simpelthen ikke var plads til et DVD-drev, derfor modtog man med sin Macbook Air, et eksternt DVD-drev, som man så kunne benytte, hvis man skulle bruge DVD-skiver. Og det er faktisk sådan det også forholder sig den dag i dag, der er nemlig stadig intet DVD-drev i computeren.

Men den første Macbook-Air, blev populær, endda meget populær og det er ikke så sært endda, for på daværende tidspunkt, fandtes der INGEN andre computere, der var så små, lette og håndterbare som dette nye lille vidunder.

Ny størrelse i 2010
Efter Macbook Air havde været på markedet i godt og vel 2 år, kom Apple med en ny Macbook Air, med en helt anden skærmstørrelse, her var der tale om 11”, som mere præcist måler 11,6”. Med den nye model, blev det slået fast, at behovet for en endnu mindre computer, faktisk var derude og 11,6” er den dag i dag, en af de mest populære valg, når det kommer til mini-laptops.

Macbook Air – den dag i dag
Macbook Air har nu været tilgængelig i 4, snart 5 år. De nyeste Macbook Air modeller kører med I5 og I7 CPUer og den nye Intel HD Graphics 4000 som giver op til 60% hurtigere grafikfunktioner. Derudover indeholder Macbook Air nu hele 8GB intern hukommelse (RAM), hvor i mod tidligere versioner, på nær 2011 modellen, kun havde 4 GB indbygget. Netop den indbyggede mængde hukommelse er vigtig, når man skal investere i en Air, for den indbyggede hukommelse kan ikke opgraderes når du først har købt den. Den indbyggede RAM kører 1.600 MHz DDR3L.

CPU
Som sagt er det I5 og I7 processorer man finder i de seneste Macbook Airs og nærmere betegnet kan man i en 11” Macbook Air, få en 1,7 GHz dual-core Intel Core I5 eller en 2,0 GHz dual-core Intel core.

I en Macbook Air 13” starter hastigheden ved 1,8 GHz dual-core Intel Core I5 og spænder op til en 2,0 GHz dual-core Intel Core CPU. Med i det hele skal man dog også tage at Apples CPUer også har indbygget Turbo-boost, hvilket vil sige at GHz faktisk kan komme helt op på 3,2 GHz i spidsperioder for load.

Skærmen
Som altid ved Apple-produkter, er skærmen noget af det mest imponerende og på Macbook Air, er dette ikke en undtagelse. Den 11,6” store (lille) Macbook Air, kører med en opløsning på hele 1366×768 pixel og 13,3” modellen, har en opløsning på hele 1440×900 pixel. Til sammenligning har en Macbook Pro 13” med Retina-display 2560×1600 pixel, som må siges at være rigtigt meget for en 13” skærm.

Lynhurtig harddisk
En af de mest epokegørende ting ved Macbook Air, var at den indeholdte en såkaldt SSD-disk, en harddisk bygget på ren flash-lagring, som er mange gange hurtigere end en normal roterende harddisk. De nye Macbook Air-modeller har hele 512 MB flashdrive (SSD-harddisk), som er op til 4 gange så hurtig som en traditionel 5400 RPM harddisk, som man normalt altid ser i en bærbar computer. Det er især under opstart af selve computeren og under opstart af programmer, at man virkeligt kan mærke den lynhurtige harddisk, har du ikke prøvet at arbejde med en SSD-harddisk før, er det noget du bør kigge nærmere på, hastigheden er simpelthen uovertruffen sammenlignet med en regulær harddisk.

Tastaturet
Tastaturet eller keyboardet om man vil, på Macbook Air, er faktisk et keyboard i fuld størrelse, derfor føles det præcist som at skrive på en almindelig computer, på trods af at Air-maskinen, er så meget mindre end en traditionel bærbar-computer. En af de ting Apples laptops er kendt for, er deres indbyggede baggrundslys, som sikrer at du kan se tasterne i mørke. Du kan selv indstille lyset på tastaturet, men indbygget i tastaturet findes der faktisk en lille måler, der måler lysniveauet i nærheden af computeren og som herefter tilpasser ikke kun tastaturet men også skærmen.

Du kan finde forhandlere af Apple på Danmarks-guiden.dk

Skriv en kommentar til indlæget

*