OS X Lion

Artikler på Appleinfo kan være baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen kan være betalt. Er der links i artiklen, er de derfor af kommerciel karakter

Det var ikke kun det mobile styresystem der blev afsløret ved det netop afholdte WWDC. Der blev også løftet sløret for hvad man kan forvente sig at det kommende styresystem Lion, der dog først bliver tilgængeligt i løbet af næste måned.

Lidt som det bliver tilfældet med Windows 8, så kommer Apple’s nye styresystem også på mange måder til at minde om noget af de vi kender fra de mobile enheder såsom iPad og iPhone.

Der bliver eksempelvis muligheder for at swipe og pinche mellem programmerne og applikationer. Netop dette kommer til at virke som på en iPhone, hvor man bladrer mellem applikationerne. Denne funktion hedder ”Multi-Touch Gestures”, disse funktioner vil blandt andet dække over rubber-band scrolling, billede zoom, fuldskærms swipe alt sammen med helt nye animationer, som gør at funktionerne reagerer hurtigere og føles mere naturlige.

I OSx Lion kommer Expose og Spaces også til at være i en samlet funktion, der skal gøre det hele meget mere overskueligt, ved at have dette samlet under en fane så at sige.

Derudover kommer der til at være ændringer i mail systemet, nyre photobooth features, en forbedret Mac App store, nye opdateringer til FaceTime, iChat og meget andet.

Indholdsfortegnelse

Generelt bliver det hele som altid en smule bedre.
Hvor kan man købe OSX Lion?
Gennemgang af de forskellige features
To fingers scroll
Zoom ved at slå let på touch
Pinch for at zoome
Airdrop
Auto Save (Ny auto gem) funktion i OSx Lion
FileVault 2
Fuldskærms applikationer
Launchpad

Generelt bliver det hele som altid en smule bedre.

Som lanceringen nærmer sig i løbet  af juli, vil vi være klar med den helt store gennemgang af Lion. Udviklerne arbejder dog stadig på systemet og der kan derfor også stadig nå at ske flere ændringer inden den endelige version. Vi har dog valgt at gennemgå en række af de nye funktioner som allerede nu er fastsat.

Hvor kan man købe OSX Lion?

Du kan købe OSX Lion igennem App Store, klik her!. Programmet koster kun 179 kr.

Update: Som det ses ovenfor kan OS X Lion købes nu.

Du kan købe OSX Lion allerede i juli og det bliver formengetligt d. 20 juli. Der er ingen forudbestilling af OSx Lion desværre. OSX Lion er det formegentligt det billigste operativsystem nogensinde, til en pris af kun 179 kr.

Køb OS X Lion på linket ovenfor.

Gennemgang af de forskellige features

View mission Control

Brug tre fingre og swipe dem op af på din trackpad eller Magicmouse, du får nu et komplet billede af alle åbne vinduer på din Mac.

Skift imellem fuldskærmsapplikationer

Når du har fuldskærmsprogrammer kørende kan du bruge tre fingre og swipe dem enten til venstre eller højre, nu bladrer du imellem de åbne programmer på din Mac der kører i fuldskærm.

To fingers scroll

Med to finger scroll kan du køre igennem dokumenter hjemmesider og meget mere.

Zoom ved at slå let på touch

I MacOSX Lion kan du nu zoome ind på forskellige elementer på en nem og initiativ ny måde. Du slår blot let på touchpadden med to fingre på en gang og du vil nu zoome ind på siden, der er altså ikke tale om at gøre skriften større, men at zoome ind på hele skærmen.

Pinch for at zoome

Hvis du derimod skal zoome ind og ud af billeder mere præcist, skal du igen bruge to fingre, men nu skal du klemme ind eller ud og du zoomer nu.

Airdrop

Airdrop er en ny funktion i Apple OSx Lion hvor du let og enkelt kan sende filer til de personer der befinder sig tæt på dig, eller til dine egne ekstra enheder. Airdrop kræver ikke at man først konfigurerer det og virker direkte ”out of the box”. Da Airdrop benytter sig af Wi-fi, kræves det ikke at du er forbundet til en Mac base station, eller en anden Apple netværksenhed, det fungerer direkte over den trådløse forbindelse, Apple enheder imellem.

Med Airdrop får man sikker filoverførsel, der benyttes TLS for at sikre filenkryptering og Airdrop er desuden beskyttet med en indbygget firewall, det sikrer at ingen kan få adgang til de filer du er i gang med at overføre.

I Airdrop kan du vælge at oprette et Apple ID og udelukkende dele med folk der har et ID, du kan altså selv definere til hvem du vil være synlig, hvem der kan sende til dig og hvem du selv vil sende til. Airdrop finder selv computere i nærheden, så der skal ikke bruges tid på at scanne efter tilgængelige andre enheder man kan kommunikere med.

Auto Save (Ny auto gem) funktion i OSx Lion

Applikationer der er udviklet med Auto Save vil automatisk sørge for at gemme dine dokumenter for dig, det sikrer at du aldrig mister noget du har arbejdet på, processen vil køre i baggrunden af dit OSx og du vil aldrig mærke til den. De fleste vil nok tænke, jamen det kan Mac OSx allerede og det er på sin vis også rigtigt. Men OSX gemmer lige pt. I ekstra filer, med nye filnavne, hvis computeren crasher. Det betyder at man får flere dokumenter med næsten det samme navn og det kan skabe forvirring når man har et par stykker af dem. Auto save gemmer direkte i det åbne dokument og skaber dermed ingen ekstra dokumenter. Det er selvfølgelig også muligt at låse dokumenter så Auto Save ikke automatisk gemmer alt. Det kan være man har følsomme dokumenter, hvor dette er tilrådeligt.

FileVault 2

Med FileVault 2 bliver det muligt at enkryptere hele ens drev og holde alle data sikre. FileVault 2 bruger den stærke enkrypteringsform XTS-AES 128 og dekrypterer også selv data on the fly.

Ved første aktivering af FileVault 2 skal du ikke sidde og vente, programmet kører i baggrunden og generer ikke dine andre aktiviteter, programmet sørger selv for at have nok processorkraft, ved at minimere brugen hvis du selv sidder og mangler processorkraft til nogle andre operationer, det hæmmer dermed ikke arbejdsflowet. FileVault 2 understøtter også eksterne drev, så du kan samtidigt sikre dine backups.

Fuldskærms applikationer

Mange nye applikationer vil understøtte fullscreen view eller fuldskærmsfunktion om man vil. Meget ulig Apples normale tilgang til applikationer hvor der altid er ledig plads rundt om programmet. Denne funktion minder om Windows måde at håndtere åbne programmer på.

Launchpad

Launchpad er en af de største og mest markante ændringer i OSX Lion, med Launchpad har du et hjem til alle dine apps. Programmet kører som fuldskærmsapplikation og minder meget om setuppet man kender fra f.eks. iPad. I Launchpad kan du kategorisere dine programmer og apps i forskellige mapper og du kan bruge den nye Gesture navigation til at bladre i dem. Men dette er ikke alt, du kan også trække dine favorit apps ned til din dock. Lancuhpad kommer til at gå hånd i hånd med den nye indbyggede App Store, som er en fast bestanddel af OSX Lion.

Dette var blot en lille gennemgang af nogle af de mange og nye spændende funktioner og programmer i Mac OSX Lion.

7 Comments

Skriv en kommentar til indlæget

*